Panenský ořechový olej je lisovaný za studena z jader vybraných vlašských ořechů . Tento olej je
uznávaný v celém západním světě, protože dává do pořádku přetížený nervový systém, oblíbený je
zejména ve Velké Británii. Studenti používají ořechový olej na posílení paměti a pro zlepšení
výsledků ve škole.
Charakteristika:
Obsahuje aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Podporuje vývoj tělních buněk. Je velmi
dobrý a zdravý pro organismus. Obsahuje kyselinu listovou. Je bohatý na vitamíny B, C, E a F.
Účinky:
• zklidňuje a upravuje nervový systém
- podporuje činnost mozku, zlepšuje paměť
- tlumí hyperaktivitu dětí
• posiluje imunitu
• blahodárně působí na krevní oběh
- posiluje srdce a čistí krevní řečiště
- snižuje homocystein v krvi
- pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu, vyrovnává krevní tlak
- příznivě působí proti vzniku aterosklerózy
• čistí střeva a tím chrání před rakovinou střev
• je účinný na masáže kloubů a pohybového ústrojí.
Použití:
Vnitřně - nalačno se užívá na zácpy a na pročištění střev, je hodně projímavý. V tomto se podává jedna
polévková lžíce každý den ráno po dobu trvání obtíží. Běžně se používá 1 čajová lžička denně při nebo
po jídle. Dětem tři kapky denně do jogurtu nebo polévky.
Zevně - používá se při masáži kloubů a kůže.
Použitelnost:
Trvanlivost ořechového oleje je při teplotě od 4° do 15 °C šest měsíců, po otevření je nutné uchovávat
v lednici a spotřebovat do 3 měsíců. Nesmí se vařit ani ohřívat. Musí se ukládat do tmy a chránit před
světlem.
Využití v kuchyni:
Ořechový olej je velmi chutný – je možno ho vmíchat
do jakýchkoliv jídel.
Nový komentář