panenský olej lisovaný za studena z mandlí. Má výraznou chuť mandlí, běžně se přidává do všech léků
určených pro rekonvalescenci po nemocech.
Charakteristika:
Obsahuje vitaminy A, E, minerály (draslík, vápník, křemík, hořčík, fosfor, síru, nikl, zinek, selen),
glyceridy (kyselina olejová - 80%, linolová - 15%, palmitová a myristová), sacharózu a asparagin.
Účinky:
• je vynikající na trávicí systém – překyselení žaludku
- na regeneraci jaterních buněk
- při špatné funkci žlučníku
- při onemocnění střev
- zklidňuje – zlepšuje kvalitu spánku
- zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a pokožky
• jako masážní olej působí pozitivně při problémech svalových křečí a problémech kloubů
Použití:
Vnitřně - dospělí užívají malou (čajovou) lžičku jednou až třikrát denně, děti polovic.
Zevně – vmasírovat na problémová místa.
Použitelnost:
Trvanlivost tohoto oleje je při teplotě od 5° do 15 °C šest měsíců až jeden rok, po otevření uchovávejte
v lednici a užívejte až do vypotřebování (v rámci trvanlivosti). Před použitím olej protřepejte, případná
usazenina není závadou. Nesmí se vařit. Musí se ukládat do tmy a chránit před světlem.
Využití v kuchyni
Má výraznou mandlovou chuť, hodí se do sladkých pokrmů, pomazánek, ale i dresingů a zejména do
ovocných salátů.
Nový komentář