Ohnivě pálivé plody papriky křovité obsahují látku kapsaicin, která stojí jak za jejich výraznou pálivostí, tak za mnohými blahodárnými a léčivými účinky tohoto oblíbeného a v mnohém nenahraditelného koření. Onu účinnou látku si rostlina vytvořila nejspíš na ochranu před konzumací býložravými savci, například ptáci palčivost a pálení nepociťují. Kapsaicin papričkám pomáhá také s odolností vůči napadení plísněmi a bakteriemi, i v lidském těle působí dezinfekčně. Má se za to, že v mnohých oblastech světa, kde je poněkud těžší udržení hygieny při skladování a úpravě pokrmů, pomáhá intenzivní používání chilli a feferonek v ochraně před případnou nákazou a otravami jídlem.
Další výhodou používání chilli při úpravě pokrmů je zlepšení jejich stravitelnosti. Podporují totiž vylučování trávicích šťáv v žaludku i žlučníku a tím nám pomáhají s trávením tučnějších a těžších jídel. V umírněném množství mají příznivý vliv i na sliznici střev, kde zlepšují její funkci. Celkově podporují prokrvení zažívacího traktu, čímž stimulují látkovou výměnu.
Chilli papričky nás pálí v ústech a hřejí po těle. To není jen obrazně řečeno. Kapsaicin totiž stimuluje krevní oběh a tím i prokrvení celého těla. Jejich povzbuzující efekt vám potvrdí mnozí milovníci tohoto koření, kteří ho vyhledávají nejen kvůli chuti, ale i pro pocit zvýšení energie po konzumaci řádně okořeněného pokrmu.
Pálivé papriky jsou proto také považovány za afrodiziakum, zlepšením prokrvení se zvyšuje citlivost pohlavních orgánů. Chilli je tak i přírodním podpůrným prostředkem pro zlepšení potence a zvýšení libida.
Pomazáním chilli olejem stimuluje náš krevní, účinnou látku tak můžeme lokálně směrovat do tkání. Hlavně lidé trpící zánětlivým onemocněním kloubů - artrózou využívají tohoto účinku, zlepšují si tak prokrvení postiženého kloubu, čímž ho prohřívají a ulevují si od bolesti. Stimulace prokrvení kloubu a okolní tkáně znamená lepší látkovou výměnu a urychlení léčení zánětu.
Nový komentář